למה צריך חברות כוח אדם:
בתור בעל עסק, מסעדה, מפעל, חנות או שטח חקלאי, בטח מצאת את עצמך לא פעם נטול כוח אדם מקצועי שיגרום לעסק להמשיך לעבוד.
העסק שלנו הוא מקור ההכנסה והפרנסה שלנו. כאשר הוא מפסיק את רצף העבודה היכולת הכלכלית שלנו נפגעת, ההכנסות נפגעות וחשוב למצוא דרך מתאימה כדי להמשיך את פעילותו של העסק במתכונת הרגילה.
אנו בתור מעסיקים תלויים בעובדים שלנו על מנת להפעיל את העסק ולהמשיך את תפקודו הרציף. לכן חשוב שנאייש את התפקידים בעסק שלנו בצורה מסודרת וקבועה, שאם וכאשר העובד חולה/ מפסיק את עבודתו מסיבה כזאת או אחרת, העסק שלנו ימשיך לתקתק מבחינת כוח אדם ותפעול רציף.
כאן נכנסות לתמונה חברות כוח האדם. חברות כוח אדם (חברות קבלן) הן חברות אשר העובדים מועסקים, דה פקטו אצלה והיא שולחת את עובדיה לעבוד אצל מעסיקים שונים. עובדי חברת כוח האדם עוברים מיון קפדני, הכולל סקירה של תעודות מקצוע, בחינת ניסיון מעשי בשטח ויכולות פיזיות, בכדי שלכל משרה יותאם העובד המתאים ביותר.
לאחר תהליך ההתאמה, עובדי הקבלן מתחילים לבצע את העבודה בחצרו של מקבל השירות, והוא זה שמפעיל אותם. אך בפועל, תלוש השכר של העובדים מונפק ע"י חברת כוח האדם.
חברות כוח האדם מחזיקות מאגרים של עובדים בעיקר במגזר הפרטי והעסקי הנמצאים בארץ ופנויים לעבודה אשר זמינים במקרי חירום. בתפקידים כגון: שירותי ניקיון, שמירה, טבחים, שוטפי כלים, רתכים, מלגזנים, חשמלאים וכמו כן, סיוע וטיפול בעובדים זרים וכדומה.
העסקת עובדים דרך חברות כוח אדם מקצרת זמני תגובה לפתרון בעיות המתעוררות בניהול השוטף של העסק, חוסכת בעלויות, מעסיקה עובדים מסביב לשעון והכל בכדי שהעסק ימשיך לרוץ.
מידע למעסיק –
מס' נקודות חשובות שכדאי לשים לב אליהן כאשר מחליטים להתחיל לעבוד עם חברת כוח אדם:
לוודא כי העובדים עוברים תהליך מיון: כאשר מתקשרים עם חברת כוח האדם, האחריות בכל הקשור לאיכותו ומקצועיותו של העובד עוברת לחברת כוח האדם. חשוב לוודא כי חברת כוח האדם מבצעת מיון רציני ומקצועי לעובדים שהיא מעסיקה, הכולל: בדיקת תעודות המקצוע של העובד, בדיקת רמת הניסיון שלו בשטח ובדיקת יכולותיו הפיזיות. זאת על מנת שכל עובד יקבל את המשרה המתאימה לו וצרכי המעביד יענו בצורה הטובה ביותר.
חידוד את הצרכים שלכם כמעסיקים: על מנת שצרכיכם יענו במלואם חשוב לדעת בדיוק אילו עובדים אנו רוצים וצריכים לעסק שלנו. על המעסיק להגדיר את תפקידו של העובד, כמה שעות עבודה הוא יעבוד וכמה עובדים צריך.
ליווי ובקרה: חשוב לוודא כי חברת כוח אדם שבחרתם לעבוד איתה מספקת ליווי ובקרה אחר התהליך, ובודקת את האם הצרכים שלכם כמעסיקים מולאו והאם אתם מרוצים מהעובד שסופק לכם על ידה.
חתימות על חוזים לטווחי זמן שונים: לפני בחירת חברת כוח האדם, חשוב לבדוק כי החברה מספקת אופציות לחתימת חוזים לטווחי זמן שונים בהתאם לצרכיכם. לדוג': אם לצורך העניין העובד יצא לחופשת מחלה, חברת כוח האדם יכולה לספק לכם חוזה קצר טווח עד שהעובד יחזור מחופשת המחלה. ומנגד, כאשר אתם מחפשים עובד לתקופה ארוכה, על חברת כוח האדם לספק עבורו חוזה ארוך טווח.
מתן מענה ע"י חברת כוח האדם במקרה שהעובד נעדר ממקום העבודה: בעת ההתקשרות עם חברת כוח האדם חשוב לוודא כי החברה מספקת מענה מידי במקרים בהם העובד נעדר מהעבודה. במקרים כאלה, על החברה לשלוח עובד חלופי להשלמת המקום, בכדי שלא ייווצר חוסר בעובדים.
לסיכום, העבודה מול חברת כוח אדם יכולה להיות מאד נוחה עבור בעלי עסקים, לכן חשוב לשים לב לכל הדגשים המוזכרים לעיל.
חברות השמה, מהן?
חברות גיוס והשמה מקצועיות: חברות גיוס והשמת עובדים הן הפתרון הקל, הנוח והבטוח ביותר לגיוס עובדים לכל ארגון מכל סוג.
בחברות האלה ההתנהלות היא מול מחלקת משאבי אנוש – לה ניסיון רב בביצוע ראיונות, איתור מועמדים למגוון של תפקידים שונים על סמך קריטריונים אשר מוגדרים מראש בהתאם לדרישות המזמינים. כאמור, חברת ההשמה לוקחת על עצמה את איתור המועמדים ואת שלב הראיונות הראשוני וכך חוסכת למזמינים זמן רב והתעסקות.
מה ההבדל בין חברת השמה וחברת כוח אדם:
אנשים רבים נוטים להתבלבל בין חברות ההשמה לחברות כוח האדם וחושבים שמדובר באותו הדבר. למעשה, מדובר בשני דברים שונים בתכלית כמפורט להלן.
הבדלים בתהליך האיתור והמיון:
תהליך האיתור והמיון של חברות ההשמה שונה מתהליך המיון של חברות כוח אדם. אל חברות ההשמה, מועמדים יכולים להגיע במס' דרכים: שליחת קו"ח ע"י מועמדים, איתור מועמדים ע"י מוקדנים טלפונים (נציגים של החברה), אפליקציות ייחודיות לחברות השמה ואתרים נוספים כגון: לינקדאין, פייסבוק וכד'.
לאחר שלב הסינון הראשוני, יועץ מטעם חברת ההשמה יוצר קשר עם המועמדים המתאימים ועורך עימם ראיון טלפוני מעמיק. מטרת הריאיון היא להתאים באופן הטוב ביותר בין שני הצדדים. במסגרת הריאיון, היועץ מטעם חברת ההשמה שואל את המועמד שאלות מנחות, מבצע עמו תיאום ציפיות ולומד להכיר את מאפייניו המקצועיים. לאחר מכן, אותו יועץ יעביר למעסיק את קורות החיים של המועמד בתוספת מתן חוות דעת על ידו.
כמו כן, חברות ההשמה מסייעות למועמדים בכתיבה ושיפור של קורות החיים, מתן עצות לגבי התנהלות נכונה בראיונות העבודה, עצות לגבי בחירות מקום העבודה בהתאם לצרכיהם ולכישוריהם ועוד.
בניגוד אליהם, חברות כוח אדם, מגייסות מועמדים לתפקידים פשוטים למדי, אשר יעברו תהליך מיון בסיסי ופחות מורכב שלא כולל את השלבים האמורים לעיל.
הבדלים בגורם שמעסיק את העובד:
עובד ששובץ בתפקיד על ידי חברת השמה הופך להיות העובד רשמי של המעסיק, אשר עמו ינהל יחסי עובד-מעביד, יקבל ממנו את משכורתו ואת כל התנאים הסוציאליים הכלולים.
לעומת זאת, עובד של חברת כוח אדם, כאמור לעיל מקבל את משכורתו מחברת כוח האדם שהיא מעסיקו הישיר, תוך קבלת תנאים סוציאליים ממנה. למרות שבפועל הוא עובד אצל לקוחותיה.
הבדלים בתחומי ההעסקה:
חברות השמה נוטות להתמקד במשרות כגון: הייטק, ביוטק, טכנולוגיה, עריכת דין, פיננסים, שוק ההון, שיווק, מקצועות החשמל, הנדסה, ביטוח, בקרת איכות, מכירות ושיווק, רשתות אופנה והנעלה, מערכות מידע, שרטוט וגרפיקה ועוד. כאשר המשרות הן לרוב לטווחים ארוכים.
כאמור לעיל, חברות כוח אדם מתפרשות על פני תחומים מענפי עבודות הכפיים כגון: שמירה, ניקיון, בנייה, רשתות מזון, תחנות דלק, טיפול וסיעוד. המשרות לרוב הן זמניות.
קבלן שירות:
קבלן שירות עוסק בניהול ובמתן שירות מוגמר, תוך אספקת הציוד וחומרי הגלם הנחוצים למתן השירות. מתן השירות נעשה לעתים במפעלו של קבלן השירות ולעתים במפעל המזמין, בהתאם לאופי השירות הנדרש. קרי, לצורך ביצוע של שירות מוגדר מראש שמובחן מהפעילות של המעסיק. לדוג': שירותי ניקיון, הניתנים ע"י קבלן שירות, ניתנים מעצם טבעם במפעל המזמין. (גם שמירה).
מיקור חוץ הוא שיטת ניהול מודרנית, שבבסיסה עומד הרעיון להוציא מהארגון את ניהול הפעילויות שאינן נמצאות בבסיסו ולהעבירן לקבלן, ולהשאיר בניהול ישיר רק את פעילויות הליבה. שיטה זו מאפשרת לארגון להתמקד בתחום התמחותו, להשקיע את מרב המשאבים בכך ולשלוט באופן יעיל על האגפים היצרניים בו.
הבחנה בין קבלן כוח-אדם לקבלן שירות:
אכן יש חשיבות להבחנה בין "קבלן כוח אדם" לבין "קבלן שירותים", מן הטעם ש"קבלן שירותים" אינו מחויב בקבלת רישיון לפי הוראותיו של חוק העסקת עובדים, החל על ידי קבלני כוח אדם, וכאמור אינו חל על קבלני שירות. קבלן שירותים מעצם שמו, הוא קבלן המספק מוצר מוגמר למזמין ולכן אין הוא נחשב לקבלן כוח אדם, מכיוון שאינו מספק שירותי כוח אדם.
בניגוד לקבלן שירות, כאמור לעיל, קבלן כוח אדם מספק עובדים בלבד למזמין, והמזמין (שהוא המעסיק בפועל) עוסק בניהולם ובהכוונתם. כאשר העבודה היא חלק משגרת הפעילות הרגילה של המעסיק. לדוג': טבח במסעדה.